Zöldvilág

Zöldvilág

K&H alapok kezelője: Magyarország is jól járhat

2021. január 04. - Zöldvilág

A világszerte elindított gazdaságélénkítő intézkedéseket felemásan kezelik a piacok és a járvány megoldását jelentő vakcinák esetében is csak a jót nézik a befektetők. A mostani helyzet szerint úgy tűnik, mintha a kockázatokkal nem törődnének – véli Kovács Mátyás, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsere. Ha az optimista forgatókönyv valósul meg jövőre, akkor Európa, a közép-kelet-európai régió és Magyarország is jól járhat részvénypiaci szempontból.

Túlzott optimizmussal tekintenek a jövőbe világszerte a befektetők a mostani helyzet szerint. Szinte csak az egyik oldallal, nevezetesen a jó hírekkel, kedvező tényezőkkel foglalkoznak, nem nagyon veszik számításba a rizikófaktorokat – derül ki a K&H alapok kezelőjének legújabb elemzéséből, amely a következő időszakban várható részvénypiaci forgatókönyveket mutatja be.

Fittyet hánytak a kockázatokra?
A koronavírus-járvány megoldását jelentő vakcinák kifejlesztése egyre jobban áll, a legfrissebb hírek szerint már a jövő év elején megkezdődhetnek az oltások. A piaci befektetők magatartásából azonban az látszik, hogy nem veszik számításba a vakcinakérdés kockázatait. „Többek között azt, hogy az oltások eljuttatása a világ minden pontjára komoly logisztikai feladatot jelent és még nem látszik egész pontosan, hogy a tömeges oltások mikor kezdődhetnek el” – mondta Kovács Mátyás. Ez pedig kockázatot jelent a részvénypiaci hangulat szempontjából. A befektetők arra készülnek, hogy nagyjából a következő év második felében már minden visszakerül a régi kerékvágásba, emelkedő pályára kerül a gazdaság. „Erre azonban még nem lehet mérget venni, a vakcinaügyben azért még lehetnek ellátási problémák” – tette hozzá a szakember.

Rizikót jelentenek a járvány kedvezőtlen hatásai miatt elindított, költségvetési és jegybanki gazdaságvédelmi intézkedések is. „Mégpedig azért, mert a befektetők felemásan állnak ezekhez. A visszaesés miatt szükség volt ezekre a támogató intézkedésekre, amelyek leegyszerűsítve részben azt jelentették, hogy extra pénz került a piacokra, amely kedvezett az árfolyamoknak. A piaci szereplők úgy látják, ha újabb visszaesés lesz, akkor költségvetési oldalról és jegybanki oldalról az államoknak még nagyobb élénkítést, azaz nagyobb stimulust kell végrehajtaniuk. Ha azonban tényleg elindul a gazdaság, akkor is igényt tartanak ezekre a mostani szinten. Szinte nem is gondolnak arra, ha a gazdaság felélénkül, akkor a gazdaságserkentő lépésekből világszerte visszavehetnek a döntéshozók, ami a részvénypiaci teljesítményre kedvezőtlen hatást gyakorolhat. Ez pedig szintén kockázatot jelent” – mondta Kovács Mátyás.

Kilátások? Inkább kedvezőek

Tehát akadnak kockázatok, az viszont kétségtelen, hogy jelenleg is derűlátó a hangulat és több olyan tényező van, amelyek alapján jó befektetési terep marad a globális részvénypiac. Például az, hogy a Brexit kockázatot kezdik kiárazni a piaci szereplők. Még fontosabb, hogy megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról, valamint az új amerikai elnök, Joe Biden kiszámíthatóbbá teheti a gazdaságpolitikát és a reálgazdasági folyamatokat. Mindezek a globális gazdaság mellett az európai és a feltörekvő piacok, így a magyar gazdaság számára is kedvező hatások. „Ha nem lesz komolyabb sokkhatás a következő hónapokban, akkor az európai gazdaság, ezen belül a régió, így Magyarország részvénypiacai is vonzó terepet jelenthetnek” – fogalmazott a szakértő.

Megtakarítási szempontból a részvénypiacokon lehet az átlagosnál nagyobb nyereségre szert tenni, mivel továbbra is alacsony a kamat- és a hozamkörnyezet. A már említett kockázati faktorok mellett persze indokolt az óvatosság.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenword.blog.hu/api/trackback/id/tr1716371750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása